Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristdemokraterna

Arbetslöshet skäl för lägre straff för våldtäktsman

Våldtäktsmän och andra brottslingar kan få kortare fängelsestraff i vårt land, om de exempelvis förlorat eller riskerar att förlora jobbet. 

Det här är inte moraliskt försvarbart, eller vad säger Morgan Johansson? skriver Christian Carlsson och Andreas Carlson (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Christian Carlsson, riksdagsledamot för Kristdemokraterna.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

DEBATT. En man dömdes i Nacka tingsrätt för att ha våldtagit en kvinna under en massagebehandling vid en spa-anläggning. Eftersom brottet medfört att mannen förlorat sin anställning och han inte kan arbeta som massör igen, så sänkte hovrätten fängelsestraffet med tre månader.

Dagens Juridik rapporterade om fallet den 9 februari 2021, och det tydliggör en uppenbar brist inom svenskt rättsväsende. Rättvisan står varken i fokus för regeringens rättspolitik eller straffrätten, och det behöver förändras.

Orimliga skäl

I 29 kap. 5 § Brottsbalken (BrB) anges en rad omständigheter, ”billighetsskäl”, som domstolen får använda för att döma till lindrigare straff än vad som annars är föreskrivet för brottet. 

Ett exempel på en sådan omständighet som leder till kortare straff nämns i 29 kap. 5 § punkten 7:  

”Om den tilltalade förorsakas men till följd av att han eller hon på grund av brottet blir eller kan antas bli avskedad eller uppsagd från anställning eller drabbas av annat hinder eller synnerlig svårighet i yrkes- eller näringsutövning.” 

Vi vill rensa upp bland de förmildrande omständigheterna så att rättvisa straff kan utdömas i våra domstolar

Det finns fler exempel på omständigheter som kan ge kortare straff.

Om en rånare exempelvis spränger sig in i en bank och skadas i samband med sprängningen eller om en förövare överfaller en ung man och själv skadas så kan straffet sättas ned. Detsamma gäller om en utländsk medborgare med anknytning till Sverige ska utvisas, eller om ett brottsoffer av någon anledning har dröjt med anmälan. 

Inte moraliskt försvarbart

Alla dessa omständigheter kan leda till flera månader eller, om brottet är allvarligt, flera år, kortare fängelsestraff, alternativt en mildare påföljd. 

Det här är inte moraliskt försvarbart.

Det är helt enkelt inte rättvist i förhållande till de brottsoffer som har utsatts eller deras familjer att en gärningsman kan få kortare straff för att han förlorat jobbet, skadat sig i samband med brottet eller för att brottsoffret av någon anledning har dröjt med anmälan. 

Justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

För att verklig rättvisa ska kunna skipas i våra domstolar så behöver de utdömda straffen i stället stå i proportion till brottets allvar och kränkningen för brottsoffret. En sak är säker, och det är att en våldtäkt inte blir mindre allvarlig, därför att våldtäktsmannen förlorar jobbet, behöver byta bransch eller skadar sig i samband med brottet.

Vad säger justitieministern?

Frågan som justitieminister Morgan Johansson (S) behöver besvara är om den rödgröna regeringen anser att det är rättvist att våldtäktsmän och andra brottslingar kan få kortare fängelsestraff i vårt land, om de exempelvis förlorat eller riskerar att förlora jobbet. 

I annat fall är det hög tid för den ”feministiska regeringen” att börja ta sitt ansvar, ställa sig på brottsoffrens sida och att ansluta till vad Kristdemokraterna tidigare har föreslagit. Vi vill rensa upp bland de förmildrande omständigheterna i 29 kap. 5 § BrB, så att rättvisa straff kan utdömas i våra domstolar, och så att fler brottsoffer kan få upprättelse. Sverige behöver en rättspolitik som är beredd att sätta vanliga människors trygghet, och rättvisan främst.


Av Christian Carlsson (KD) 

Riksdagsledamot, Stockholms stad 

Andreas Carlson (KD)

Rättspolitisk talesperson